Άγγελος Χαραλάμπους:Μαρία Ιορδανίδου,Η αυλή μας (απόσπασμα)

Μια μεγάλη ορθογραφική διόρθωση

Στο παρακάτω κείμενο υπάρχουν σε κάποιες λέξεις ορθογραφικά λάθη.Αφού βρείτε κάποια ανορθόγραφη λέξη, κάντε κλικ πάνω της.Αν βρείτε το λάθος, θα σας εμφανίσει τη σωστή γραφή της λέξης και επίσης θα γράφει πόσα λάθη πρέπει να βρείτε ακόμη.

Ζούμε στην εποχή του και της πολυκατοικίας.

Κι εγώ τώρα κάθομαι σε πολυκατοικία. Έχω ένα δυάρι στον τρίτο όροφο. Εσωτερικά τα λένε τώρα τα που δε βλέπουν στο δρόμο αλλά στην αυλή. Μα και η αυλή πια δε αυλή αλλά ακάλυπτος χώρος.

Στις απ' αυτές τις πολυκατοικίες, που χτίζονται η μια ύστερα απ' την άλλη, σπάνια θα δεις . Είναι όλο μπαλκονόπορτες και σ' ένα μπαλκόνι, που ζώνει την πολυκατοικία ένα γύρο και θυμίζει κατάστρωμα βαποριού.

Όταν ήρθαμε σ' αυτό το σπίτι, το πρώτο πράμα που πήρε το μάτι μου, σαν βγήκα στο μπαλκόνι, ήταν το μπαλκονάκι, που το είχαν περιτριγυρισμένο με σύρμα ως απάνω και με κοτέτσι ή κλουβί άγριου ζώου. Μέσα σ' αυτό το κλουβί σαν φυλακισμένο αγριμάκι ένα παιδί κάπου τριών χρονών. Σε μια γωνιά του μπαλκονιού ήταν στοιβαγμένα παιχνίδια. Παναγιά μου και Χριστέ μου! Τι παιχνίδια και κακό είναι αυτό; Μεγάλα αυτοκίνητα από πλαστικό, κούκλες , ελέφαντες, άλογα, όλα νεκρά και άψυχα. Το παιδί όμως δε γυρίζει να τα δει. Με τα δυο του χέρια κρατά το και χώνει το μουτράκι του ανάμεσα, προσπαθώντας να δει τις γάτες που τριγυρίζουν κάτω στην πρασιά. 'Η προσπαθεί να καντζαρώσει το κάγκελο, να γαντζωθεί από το σύρμα, να πιο ψηλά. Σίγουρα, αν βγάλουν το σύρμα απ' αυτό το μπαλκόνι, το παιδάκι θα στο κάγκελο και θα βρεθεί κάτω, γιατί του έχουν αφαιρέσει την αίσθηση του .

Καλέ, γιατί αυτό το παιδάκι το κρατούνε ώρες ολόκληρες πίσω από τα σύρματα;

• ζώνει = περικυκλώνει
• να καντζαρώσει = να πιαστεί, να σκαρφαλώσει
• του έχουν αφαιρέσει την αίσθηση του κινδύνου = δεν υπολογίζει καθόλου τον κίνδυνο